Sinestetik Algıya Bütünsel Yaklaşım

Ece Yalım

Ece Yalım

Endüstriyel Tasarımcı ve İç Mimar

Artful İç Mimarlık ve Ece Yalım Design Studio Kurucu Ortağı

ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Yarı Zamanlı Eğitmeni

Ece Yalım 1988 yılında ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı’ndan mezun oldu, 1992 yılında New York Pratt Institute of Technology’de iç mimaride yüksek lisans derecesini tamamladı.1990-1994 yılları arasında çalışmalarına New York’da devam etti. New York’da yaşadığı dönemde ‘Naomi Leff and Associates Interior Design’ firmasında iç mimar olarak, Pentagram firmasında tasarımcı olarak çalıştı. 1996 yılından bu yana kendi firmalarında iç mimari ve ürün tasarımı projelerini ekip halinde yürütmekteler. Profesyonel işlerinin yanında 2004 yılından itibaren Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nde “Endüstriyel Tasarım’da Renk” konulu ders vermekte, mezuniyet projelerine destek vermektedir.

Eğitim İçeriği:
Renk seçimlerinin objektif ve sübjektif yanlarının altı çizilerek, psikoloji disiplininin araştırmaları ve bulguları doğrultusunda seçme bilgiler paylaşılacaktır.

Renk algısı düşünülenin aksine sadece görme yetisi ile sınırlı olmayıp, beş duyumuzun da birbiri ile koordineli olarak yaptığı bir eylemdir. Bu eğitimde, örneklemeler ile beş duyunun zaman zaman birbirini destekleyerek yarattığı sinestetik algının, kullanıcıların verdikleri tepkiler ve renk seçimlerinde ne denli etkili olduğu vurgulanacak.

Tekstil tasarımında renk seçimlerinin iki boyutlu uygulanmasına rağmen, mekân içinde giydirdikleri alanlar, hatta üç boyutlu objeler söz konusu olduğunda, bütünsel yaklaşımın önemi ve desen tekrarları, ölçekler, doku büyüklükleri gibi faktörlerin yaratıcı aşama üzerindeki etkilerinden bahsedilecek.