Tasarım yaptık fiyatta Çin'i geçtik, hedef Almanya
UTİB Başkanı İbrahim Burkay, tasarımın önemini vurguladı.
Tasarım yaptık fiyatta Çin’i geçtik, hedef Almanya
Türkiye’de ortalama ihracat birim fiyatının 1.48 dolar olmasına karşın, ev tekstili sektörünün tasarımlı ürünlerle 10.7 dolarlık kilogram fiyatına ulaştığını vurgulayan UTİB Başkanı İbrahim Burkay, “Çin’i geçtik, hedefimiz 13-14 dolara çıkarak Almanya’yı yakalamak” dedi.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan UTİB Ev tekstili Tasarım Yarışması’na başvurular başladı. Bu yıl öğrenciler ve profesyonellerin yanında üniversiteler de tasarım için yarışacak. En İnovatif ürünü tasarlayan yarışmacı 10 bin TL büyük ödülün yanı sıra yurt dışında iki yıl ücretsiz eğitim kazanacak.
İhracatta katma değeri yüksek ürünler satmanın yolu tasarımdan geçiyor. Tasarım ve markalı ürünlerin daha yüksek fiyattan alıcı bulurken, cari açığın kapanmasındaki en önemli silah ihracat, ihracatın çıkış noktası ise tasarım ve markalı ürünler olarak gösteriliyor.
Ev tekstili sektörünün yıllar önce bu gelişmenin farkına vararak rotasını bu yöne çevirdiğini belirten Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, “Türkiye ihracatında ortalama kilogram fiyatı 1.48 dolar. Ev tekstilindeki fiyatımız ise 10.70 dolar. Bunu tasarımla ve markalı ürünlerle başardık. Dünya piyasalarında kilogramı 7.8 dolardan ürün satan Çin’i geride bıraktık. Hedefimiz üç yıl içinde 13-14 dolarlara ulaşarak 14.8 dolardan ürün satan Almanya’yı yakalamak” dedi.
Tasarım yarışmaları öğrencileri, tasarımcılar sektörü teşvik ediyor
Küresel rekabette tasarım, Ar Ge ve İnovasyon’un artık vazgeçilmez olduğunu ifade eden İbrahim Burkay, bu yıl üçüncüsünü düzenleyecekleri Ev Tekstili Tasarım Yarışması’nın bu konuda önemli bir adım olduğunu vurguladı. Türkiye’de üniversitelerin tasarım bölümlerinin son yıllarda aşama kaydettiğini kaydeden UTİB Başkanı İbrahim Burkay, “ Üniversitelerin de desteğiyle her yıl tasarım yarışmalarına katılan öğrenci sayısı artıyor. Bu yıl 12 üniversite ile road show yapacağız. Üniversiteler bu yarışa katılırsa, öğrencileri de daha fazla teşvik ederler. Tasarımın önemi iyi kavranırsa da gençler gelecek planlamalarında tasarımcılığı ilk sıralara alır” diye konuştu.
En inovatif tasarımın sahibi 10 bin dolar ödül ve 2 yıl yurt dışında eğitim kazanacak
Uluslararası pazarlarda moda ve trend yaratabilmek amacıyla düzenlenen yarışmanın başvuru tarihi 15 Şubat 2013’te sona erecek. Öğrenci ve profesyonel olmak üzere iki grupta yarışmacılar birincilik için mücadele edecekler. Yatak, banyo, perde ve koltuk olarak dört kategoride gerçekleşecek yarışmada, hem öğrenci hem de profesyonel yarışmacıların birincilerine 7 bin 500, ikincilere 4 bin, üçüncülere de 3’er bin lira ödül verilecek. Yarışmada en inovatif tasarım sahibi ise 10 bin lira ödülün yanı 2 yıl süreyle yurtdışında eğitim imkanı kazanacak.